Domowy peeling kokosowo-cytrusowy do ciała
Tegoroczna wiosna nie rozpieszcza nas pogodą. Pomimo zimna i deszczu, możemy przywołać odrobinę słońca do zacisza swojego domu. Wystarczy tylko kilka prostych kroków by zadbać o swoje ciało i pobudzić zmysły, tworząc aromatyczny peeling z nierafinowanego oleju kokosowego.
Pisaliśmy już o zastosowaniach pozakuchennych oleju kokosowego i jego dobroczynnych właściwościach pielęgnacyjnych (tutaj i tutaj). Jednym z takich zastosowań może być, wspomniany wcześniej, własnoręcznie przygotowany peeling na bazie oleju kokosowego i cukru, który, oprócz złuszczenia martwego naskórka, dodatkowo nawilży i natłuści skórę. Po zastosowaniu takiego peelingu skóra jest wyraźnie bardziej napięta i gładka, a użycie balsamu do ciała nie jest już konieczne.
Dodatek soku i skórki cytrynowej zadziała na skórę rozjaśniająco i zmiękczająco, a skórki pomarańczowej – antycellulitowo i ujędrniająco. Miód dodatkowo nawilży oraz działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Do przygotowania tego peelingu polecamy nierafinowany olej kokosowy WRC fitline, który dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wszystkie unikalne dla siebie składniki, a także charakterystyczny smak i zapach.
Jak przygotować kokosowo-cytrusowy peeling do ciała?
Składniki:
- 300 g białego cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego WRC fitline
Przygotowanie:
- Pomarańczę i cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować skórkę.
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z owoców. Wycisnąć sok z cytryny.
- Olej kokosowy podgrzać w kąpieli wodnej (ważne, aby nie był zbyt ciepły, by nie roztopić cukru)
- Połączyć wszystkie składniki ze sobą i przełożyć do suchego pojemnika.
Nierafinowany olej kokosowy WRC fitline można kupić w sklepie WRC fitline
Dodaj komentarz