Trochę zdrowych słodkości na Tłusty Czwartek

Trochę zdrowych słodkości na Tłusty Czwartek

Staropolskie przysłowie głosi: ‚Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła’. Według starego przesądu, kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, będzie miał pecha.

Geneza tego dnia sięga czasów pogańskich, jednak wtedy pączki przygotowywano z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. W XVI wieku pojawiła się tradycja przyrządzania słodkich pączków, które w środku miały ukryty orzeszek lub migdał, a ten kto trafił na tę niespodziankę, miał cieszyć się szczęściem i dostatkiem.

Większość z nas tego dnia nie odmówi sobie zjedzenia chociażby jednego pączka (z obawy przed przesądem? 😉 ), niektórzy pewnie będą świętować uroczyście. Jednak należy mieć świadomość, że jeden pączek dostarcza nam, w zależności od wagi, nadzienia, polewy i posypki, ok. 300 kcal, a spalenie go będzie wymagało od nas np. 20 min intensywnej jazdy na rowerze. Jeden pączek na pewno nie przysporzy nikomu większych problemów, ale trzeba się zastanowić, czy aby na pewno ten 2, 3, 4 pączek rzeczywiście tak bardzo nas uszczęśliwi 😉

Dlatego w takim dniu, kiedy każdy zajada słodkości, warto mieć pod ręką zdrowy zamiennik, np. w postaci bananowo-owsianych ciasteczek z dodatkiem masła arachidowego WRC Fitline 🙂

Ciasteczka te są niezwykle szybkie w przygotowaniu (zaledwie 15 minut pieczenia), bardzo proste (tylko cztery składniki), a do tego bardzo smaczne 🙂

Ciasteczka bananowo-owsiane z masłem arachidowym WRC Fitline

Składniki:

  • dwa dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżki masła arachidowego WRC Fitline

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem, tak aby uzyskać jednolitą masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i łyżką formować na nim okrągłe ciasteczka. Piec 12-15 min (lub do zarumienienia powierzchni ciastek).

Masło orzechowe do przygotowania ciasteczek można kupić tutaj

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *