Domowy krem czekoladowo-migdałowy
Masło czekoladowo-orzechowe jest znanym i lubianym dodatkiem do smarowania pieczywa czy wszelkiego rodzaju wypieków. Popularne kremy, dostępne w sklepach, w swoim składzie zawierają wiele niepotrzebnych i niekoniecznie dobrych dla naszego zdrowia substancji dodatkowych, takich jak cukier, olej palmowy, emulgatory, stabilizatory czy konserwanty. Składniki odżywcze, czyli orzechy i kakao, stanowią zazwyczaj niewielki procent całego produktu, przez co nie wnosi on nic dobrego do naszej diety.
Zdecydowanie lepiej zrobić taki krem samemu w domu. Wystarczy tylko kilka składników i chwila na przygotowanie. Krem czekoladowo-migdałowy sporządzony samodzielnie ma zdecydowanie wyższą wartość odżywczą i jest w 100% naturalny, bez zbędnych dodatków.
Oto nasza propozycja kremu czekoladowo-orzechowego z użyciem masła migdałowego WRC fitline :
- 5-7 daktyli suszonych
- pół szklanki masła migdałowego WRC fitline
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego WRC fitline
- opcjonalnie: łyżka miodu
Przygotowanie:
- Namoczyć wcześniej daktyle w gorącej wodzie, minimum 20 minut.
- Daktyle odsączyć, dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładki krem.
Jeśli krem będzie za mało słodki można dodać do niego daktyli lub miodu, natomiast jeśli będzie zbyt gęsty – można dolać mleka.
Smacznego! 😉
Dodaj komentarz