Szparagi w sosie orzechowym
Sezon na szparagi w pełni!
Szparagi charakteryzują się niską wartością kaloryczną (18kcal/100g), jednak mimo tego posiadają bardzo wysoką wartość odżywczą. Bogate są między innymi w:
- kwas foliowy – odpowiada za prawidłowy rozwój płodu (szparagi polecane są kobietom w ciąży), a także spowalnia proces starzenia i wspomaga regenerację komórek;
- witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry paznokci i włosów, mają działanie przeciwutleniające;
- asparaginę – reguluje pracę nerek oraz odpowiada za prawidłowe nawodnienie organizmu;
- wapń, fosfor, potas – wapń i fosfor są niezbędne dla zdrowia kości i zębów; wysoka zawartość potasu oraz niska sodu, w połączeniu z asparaginą, sprawiają, że szparagi mają działanie moczopędne;
- glutation – wspomaga układ odpornościowy oraz funkcjonowanie wątroby, zapobiega rozwojowi nowotworów oraz choroby Alzheimera
- błonnik pokarmowy – poprawia perystaltykę jelit, wspomaga trawienie;
- inulinę – prebiotyk, odżywiający bakterie jelitowe, reguluje pracę układu pokarmowego.
Szparagi uważane są również za afrodyzjak, dzięki zawartości fitoestrogenów, które działają podobnie do estrogenów, odpowiedzialnych za popęd płciowy u kobiet, natomiast kwas foliowy reguluje poziom histaminy, a ta z kolei intensyfikuje doznania intymne.
Poniżej przedstawiamy dość nietypowy przepis na grillowane szparagi w sosie orzechowym z dodatkiem miodu. Połączenie bardzo ciekawe i warte wypróbowania! 🙂
Składniki:
- szparagi (pęczek)
- łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego lub nierafinowanego WRC fitline *
- łyżka masła arachidowego crunchy WRC fitline
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
*olej według uznania, nie każdemu będzie odpowiadał kokosowy posmak szparagów 🙂
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozgrzać na patelni grillowej. Gdy olej się rozpuści, na patelni ułożyć szparagi. Smażyć ok. 5-7 minut,w międzyczasie obracając.
- Przygotować sos: wymieszać masło orzechowe z miodem, dodać sok z cytryny i sól.
- Szparagi przełożyć na talerz i polać sosem.
Smacznego! 🙂
Dodaj komentarz