Dieta

Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia niezbędna jest urozmaicona i zrównoważona dieta, która dostarcza wszystkie składniki odżywcze, w tym tłuszcze. Istotne znaczenie dla wartości odżywczej tłuszczów ma skład kwasów tłuszczowych. Tłuszcze dzielimy na nasycone o mniejszej wartości odżywczej, obecne przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze nienasycone, do których zaliczane są kwasy z rodziny omega-3 oraz omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe są cenne dla zdrowia, ponieważ korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka, są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), które są niezbędne w diecie i muszą być przyjmowane wraz z pożywieniem. Biorą one udział w produkcji wielu ważnych hormonów tkankowych oraz są substratem błon biologicznych. Tak więc rodzaj spożywanego tłuszczu a właściwie skład kwasów tłuszczowych ma istotny wpływ na zachowanie kondycji zdrowotnej człowieka. W codziennej diecie należy uwzględnić przede wszystkim tłuszcze nienasycone, których spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia poprzez obniżenie stężenia cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów. Udowodniono również pozytywny wpływ spożywania produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe podczas odchudzania poprzez zwiększone spalanie tkanki tłuszczowej. Źródłem tych kwasów są produkty pochodzenia roślinnego: nasiona, orzechy, ziarna zbóż, oleje roślinne oraz ich bogatym źródłem są ryby. Należy zwiększyć spożycie zdrowych tłuszczów w codziennej diecie. Najnowsze wytyczne dietetyczne dla zdrowia serca zalecają zastąpienie tłuszczów nasyconych- tłuszczami nienasyconymi, przy zachowaniu proporcji kwasów omega-3 do omega-6 w diecie, tj. około 1 do 4. Dieta bogata w zdrowe tłuszcze wspiera właściwą pracę mózgu, mięśni oraz układu odpornościowego, dlatego ze względów zdrowotnych wskazane jest ich spożywanie.

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *