Energetyczne śniadanie – migdałowa owsianka z bananem
Owsianka to idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, ale również dla tych, które chcą dostać energetycznego kopa przed treningiem. Znajdziemy w niej wiele składników potrzebnych dla organizmu, m.in.: witaminę B6, witaminę B1, magnez, żelazo i błonnik. Takie połączenie składników spowoduje poprawę koncentracji oraz wywoła uczucie sytości na długo.
Banany stanowią bogate źródło potasu, magnezu i wapnia, dzięki czemu również pozytywnie wpływają na poprawę pamięci i koncentracji, działają odkwaszająco na organizm. Dzięki wysokiej zawartości pektyn (błonnika pokarmowego), sprzyjają wywoływaniu uczucia sytości. Banany są także bogate w witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B.
Z kolei migdały stanowią bogactwo wapnia, żelaza oraz magnezu. Są jednym z najlepszych źródeł witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu działają antyoksydacyjnie i wzmacniająco na organizm.
Owsianka z takimi składnikami zapewni nam od rana porządny zastrzyk energii i sprawi, że długo nie będziemy odczuwać głodu. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Migdałowa owsianka z bananami
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- szklanka dowolnego mleka
- 3 łyżki masła z orzechów migdałowych WRC Fitline
- banan
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Płatki owsiane gotujemy w mleku do miękkości (ok 3-4 minuty).
- Wyłączamy gaz, dodajemy masło migdałowe WRC Fitline i łyżkę płatków migdałowych. Mieszamy do rozpuszczenia się masła orzechowego.
- Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzch układamy rozgniecionego banana i posypujemy płatkami migdałowymi.
Życzymy smacznego!
Masło z orzechów migdałowych WRC Fitline oraz inne nasze produkty możesz kupić:
Dodaj komentarz