Orzechy dobre na wszystko!

Orzechy dobre na wszystko!

Dobroczynne dla zdrowia i urody wartości odżywcze orzechów znane są od dawna. Już we wczesnych latach 90-tych przeprowadzono badanie, które wykazało, iż spożywanie porcji orzechów częściej niż raz w tygodniu ma ochronne działanie przed wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu. Okazało się, że im częściej się je spożywa, tym działanie ochronne jest większe.

Pomimo tej i wielu innych publikacji, potwierdzających korzystny wpływ orzechów na organizm, wciąż są one pomijane w codziennej diecie wielu osób, spożywane są wyłącznie okazjonalnie. Dzieje się tak też dlatego, że traktowane są jako bardzo kaloryczna przekąska. Prawdą jest, że ze względu na dużą zawartość tłuszczów orzechy posiadają wysoką wartość kaloryczną, jednak wystarczy stosować je w diecie jako zamiennik innych produktów spożywczych w ramach posiłku, a nie spożywać dodatkowo.

Oto kilka powodów, dla których warto jeść orzechy:

  • Są źródłem witamin i składników mineralnych: witamin z grupy B, Witaminy E, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, potasu, sodu. Zawartość poszczególnych składników różni się w zależności od rodzaju orzechów. Dzięki tak bogatemu składowi, spożywanie orzechów może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego i krążenia, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II oraz niektórych nowotworów. Wysoka zawartość witamin i minerałów w orzechach wpływa także na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
  • Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT regulują poziom ‚złego’ cholesterolu (LDL) i pozytywnie wpływają na poziom ‚dobrego’ cholesterolu (HDL), wspomagają układ sercowo-naczyniowy, odporność organizmu oraz mogą mieć działanie antynowotworowe. To ze względu na wysoką zawartość NNKT w swoim składzie orzechy są bardzo kaloryczne.
  • Cechują się wysoką zawartością białka, które stanowi budulec dla mięśni, niweluje działanie stresu oksydacyjnego, jest niezbędne do produkcji enzymów oraz reguluje wiele procesów metabolicznych.
  • W orzechach występuje aminokwas arginina, który odpowiada za wytwarzanie tlenku azotu, który poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych zwiększa przepływ krwi i zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych i odczynów zapalnych. W ten sposób wpływa też pośrednio na przyrost masy mięśniowej i regenerację mięśni. Z tego powodu, w połączeniu z wysoką zawartością białka, orzechy polecane są w diecie sportowców.
  • Są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę układu pokarmowego, a także zmniejsza wchłanianie z przewodu pokarmowego cholesterolu i glukozy, wywołuje uczucie sytości.

Orzechy stanowią nieocenione źródło cennych substancji, pozwalających zachować zdrowie i witalność, dlatego warto włączyć je do swojej diety w różnej postaci, również w formie masła orzechowego. Wybierając masło orzechowe należy zwrócić uwagę na procentową zawartość orzechów oraz brak innych dodatków w składzie.

 

Masła WRC Fitline zawierają w sobie 100% orzechów, bez dodatku soli, cukru, oleju palmowego czy konserwantów.

Do czego wykorzystać masło orzechowe WRC Fitline?

Tak naprawdę nie ma ograniczeń w wykorzystaniu masła orzechowego w kuchni, jedyną przeszkodą może być nasza wyobraźnia. Masło doskonale komponuje się jako składnik wszelkich ciast i deserów, owsianek itp. przygotowywanych na słodko, ale również może stanowić dodatek do dań mięsnych, a nawet ryb.

Najprostszym i bardzo smacznym pomysłem jest po prostu kanapka z masłem orzechowym, z dodatkiem dżemu lub świeżych owoców (np. plasterki banana lub pomarańczy). Taka kanapka jest absolutnym hitem w kuchni amerykańskiej („peanut butter and jelly sandwich”).

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *