Trochę zdrowych słodkości na Tłusty Czwartek

Staropolskie przysłowie głosi: ‚Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła’. Według starego przesądu, kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, będzie miał pecha. Geneza tego dnia sięga czasów pogańskich, jednak wtedy pączki przygotowywano z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. W XVI wieku pojawiła się tradycja przyrządzania słodkich pączków, które w środku miały ukryty orzeszek lub migdał, a ten kto trafił na tę niespodziankę, miał cieszyć się szczęściem i dostatkiem. Większość z nas tego dnia [...]

Trufle z masłem orzechowym

Trufle z masłem orzechowym – szybkie i smaczne, więc od razu przechodzimy do przepisu 🙂 Składniki: 1 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. daktyli 1 dojrzały banan 3 łyżki masła z orzechów arachidowych WRC Fitline (do kupienia: Sklep WRC Fitline ) Przygotowanie: Daktyle zalać wodą i odstawić na 30 min. Płatki owsiane podsmażyć na suchej patelni. Do miski wrzucić namoczone daktyle, banana, masło orzechowe i zblendować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i wymieszać. W rekach formować kule – masa będzie dość klejąca. Schłodzić w lodówce min. [...]

Olej kokosowy nie tyko w kuchni!

Olej kokosowy nie musi być stosowany jedynie do przygotowywania posiłków. Dzięki swoim właściwościom pielęgnacyjnym znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wysoka zawartość kwasu laurynowego sprawia, że olej kokosowy ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a dzięki bogactwu w witaminy z grupy B, witaminy C i E, kwas foliowy oraz składniki mineralne, m.in. potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk, działa na skórę łagodząco i regenerująco, poprawia jej elastyczność, chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i nadmierną utratą wilgoci. Neutralizuje również działanie [...]

Energetyczne śniadanie – migdałowa owsianka z bananem

Owsianka to idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, ale również dla tych, które chcą dostać energetycznego kopa przed treningiem. Znajdziemy w niej wiele składników potrzebnych dla organizmu, m.in.: witaminę B6, witaminę B1, magnez, żelazo i błonnik. Takie połączenie składników spowoduje poprawę koncentracji oraz wywoła uczucie sytości na długo. Banany stanowią bogate źródło potasu, magnezu i wapnia, dzięki czemu również pozytywnie wpływają na poprawę pamięci i koncentracji, działają odkwaszająco na organizm. Dzięki wysokiej zawartości pektyn (błonnika pokarmowego), sprzyjają wywoływaniu uczucia [...]

Jogurt z borówkami i masłem orzechowym

Za oknem mróz i śnieg. Jedyne na co mamy ochotę to owinąć się kocem, napić ciepłej herbaty i nigdzie nie wychodzić. A jakby tak za pomocą kilku składników przywrócić choć wspomnienie lata, słońca i ciepła? To nasza propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek: prosta, szybka i niesamowicie smaczna. Jogurt z owocami! Jogurt naturalny to bogate źródło wapnia, dzięki czemu wzmacnia kości i zęby. Zawiera w sobie pełnowartościowe białko, fosfor, witaminę A i witaminy z grupy B, a także bakterie probiotyczne, [...]

Słów kilka o oleju kokosowym

Olej kokosowy uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów, choć jeszcze nie tak dawno temu opinie na jego temat były zupełnie inne. Uważano bowiem, iż ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, olej kokosowy jest szkodliwy dla zdrowia, może przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Właściwości oleju kokosowego Obecnie uważa się, że zawartość w oleju kokosowym średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) może przynosić wiele zdrowotnych korzyści. Są one metabolizowane w odmienny sposób niż inne kwasy tłuszczowe, [...]

Orzechy dobre na wszystko!

Dobroczynne dla zdrowia i urody wartości odżywcze orzechów znane są od dawna. Już we wczesnych latach 90-tych przeprowadzono badanie, które wykazało, iż spożywanie porcji orzechów częściej niż raz w tygodniu ma ochronne działanie przed wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu. Okazało się, że im częściej się je spożywa, tym działanie ochronne jest większe. Pomimo tej i wielu innych publikacji, potwierdzających korzystny wpływ orzechów na organizm, wciąż są one pomijane w codziennej diecie wielu osób, spożywane są wyłącznie okazjonalnie. Dzieje się [...]

Dieta

Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia niezbędna jest urozmaicona i zrównoważona dieta, która dostarcza wszystkie składniki odżywcze, w tym tłuszcze. Istotne znaczenie dla wartości odżywczej tłuszczów ma skład kwasów tłuszczowych. Tłuszcze dzielimy na nasycone o mniejszej wartości odżywczej, obecne przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze nienasycone, do których zaliczane są kwasy z rodziny omega-3 oraz omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe są cenne dla zdrowia, ponieważ korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka, są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), które są niezbędne w diecie [...]